Despre Thailanda

Thai inseamna “liber”, asa incat Thailanda este “Tinutul celor liberi“, cunoscuta si ca “Tinutul zambetelor” si “Tinutul robelor galbene“. Ultima denumire descrie cu claritate religia predominanta a poporului thailandez, Buddhismul.

Un popor de luptatori plini de succes, Thailanda a detinut controlul neintrerupt asupra propriului teritoriu incepand din 1238, cand thailandezii s-au revoltat impotriva khmerilor, ale caror traditii le impartaseau si au intemeiat Regatul Suhothai in partea central-nordica a tarii. Relativ numerosi in decursul urmatorilor 600 de ani, thailandezii nu au fost o prada usoara pentru nici o putere.

Religia dominanta in Thailanda este Budismul

Budistii au o conceptie ciclica asupra timpului. Zilele si anotimpurile se succed in acelasi ritm ca si regii si guvernele. Ocaziile si optiunile se repeta si se multiplica fara a tine cont de nerabdarea unora de a profita de ele. Valorificarea timpului nu echivaleaza cu castigarea existentei.

Succesul depinde mai mult de noroc, decat de timpul afectat unei activitati. Thailandezilor nu le plac termenele. Persoanele care isi pastreaza calmul sunt respectate. Cand sunteti furiosi, este de preferat sa nu o aratati.

Evitati adevarurile care deranjeaza. Cosmetica sociala (a crea imaginea cuiva) este vitala. Ipocrizia nu este intotdeauna o trasatura negativa. Glumele (in mare parte jocuri de cuvinte) sunt uzuale. Situatiile tragice sunt camuflate de zambete. Discutiile sensibile trebuie sa fie initiate de la varf.

Comportamentul la intalniri si negocieri

Budismul descurajeaza competitia. Prin urmare, thailandezii nu sunt foarte ambitiosi, refuzand sa faca schimbari. O munca usoara platita multumitor este mai buna decat o munca grea platita bine. Autoritatea este respectata cand este prezenta, insa adesea ignorata in absenta. Ritmul de lucru creste sau scade in functie de prezenta sefului. Discutarea problemelor este binevenita, insa deciziile (si vina) sunt puse pe seama superiorilor. Deciziile sunt adesea ambigue, astfel ca nimeni nu este pus in situatii stanjenitoare.

Negocierile nu trebuie grabite: la inceput se recomanda trei sau patru zile de stabilire a relatiilor. La miezul afacerii se ajunge lent si concentric. Chicotelile sunt un semn ca vor cere (sau vor tainui ca li s-au facut) favoruri.

Bunele maniere in Thailanda

Ciocnirile frontale trebuie evitate cu orice pret. Asigurati-va ca nimeni nu va fi pus intr-o situatie delicata. Socializarea include invitatii la masa, spectacole de teatru si muzica, kick-boxing, mersul la plaja, badminton.
Atentie la respectarea ierarhiei in societate si in afaceri. Superiorii sunt considerati de necontestat, insa in general acestia se straduiesc sa se inteleaga cu subordonatii.

Cum sa te intelegi cu thailandezii

Este bine sa stiti cate ceva despre istoria thailandeza. Insistati pe ideea independentei lor. Fiti sociabili. Nu-i grabiti. Invatati notiunile de baza ale budismului. Retineti ca la ei timpul este ciclic. Respectati monarhia. Imbracati-va ingrijit.

Harta Thailanda

import Thailanda

Informatii suplimentare despre Thailanda

Thailanda pe wikipedia in engleza

Site-ul ministerul de turism al Thailandei